Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

четвер, 21 травня 2020 р.



 День бджіл

      Його мета – привернути увагу людства до зникнення бджіл, інформувати населення про важливу роль цих комах та можливі шляхи їх захисту.
     Словенія запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою. Окрім того, 20 травня 1734 р. народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша. Пропозицію відзначати День бджіл було схвалено Генеральною Асамблеєю ООН 2017 року. 
       У 2018 році випустили пам'ятну монету номіналом 2 євро, де зображена бджола.


ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ
1. Для того, щоб зібрати 100 г меду, бджолі необхідно облетіти ні багато ні мало, 46 тис. км, для порівняння – це довжина екватора.
2.Одна бджілка, за один політ, здатна принести 40-50 мг нектару. 
3. Сильна сім’я може зібрати в день 5-10 кг меду.
4. У великих бджолиних сім’ях може одночасно перебувати до 80 тис. бджіл. За рік одна така бджолина сім’я з’їдає близько 225 кг меду. Всі робочі бджоли – це самки. На чолі вулика стоїть матка і вона єдина з усіх може давати потомство.
5. Бджоли – найпрацьовитіші істоти з усіх земних створінь. Новонароджені бджоли починають трудитися вже на другий день свого життя, а на 6–10 дні  бджоли вже будують стільники і виконують «навчальні» польоти.
6. Бджоли – природжені математики. Стільники мають форму шестикутника, а кожна клітинка додатково обладнана тригранним днищем, і на 1 кв. м. сот припадає понад 8 тис. шт. таких осередків.
7. Принісши нектар з квіток до вулика, бджоли, для того, щоб захистити його від псування, відразу «консервують»: усувають зайву вологу, посилено (навіть уночі) вентилюючи вулик своїми крильцями. Додають речовини, завдяки яким мікроби, бактерії, грибні спори, потрапивши у нектар, гинуть.
8. Бджола в змозі тягти вагу у 2 рази важчу за себе.
9.У бджоли 5 очей. 3 у верхній частині голови і двоє попереду.
10. Це єдина комаха, яка виробляє їжу, яку їдять люди.
11. Крила у бджіл здійснюють приблизно 11 400 рухів на хвилину, внаслідок чого при їх польоті можна почути характерне дзижчання.
12. Бджоли навіть у темряві можуть відчувати, де сонце.
13. Дорогу в свій вулик бджоли знаходять виключно за магнітними полями. Якщо перенести вулик на 2 м в бік, то бджоли, які прилетіли, будуть сідати на землю.
14. Бджола за день запилює 7 000 квіток.
15. Бджолина матка ніколи не жалить людину, навіть коли вона завдає їй болю.
16. 200 бджіл протягом дня мають збирати нектар для виготовлення однієї ложки меду.
17.  Бджола для наповнення медом дзьобика, який уміщує 40 мг нектару, має відвідати за один виліт не менше 200 квіток.  
18.  Вага однієї бджоли 100 мг. 
19. Із швидкістю до 65 км/год  летить бджола без меду, а   навантажена медом і пилком, вона зменшує швидкість до 18-30 км/год.
20.  Гострота зору бджоли у 150 раз більша, ніж у людини.
21. Для отримання 1 кг меду бджоли повинні зробити 4 500  вилетів і взяти нектар із 6-10 мільйонів квіток








Приємного читання! Літературу замовляйте заздалегідь.

Немає коментарів:

Дописати коментар