Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

понеділок, 15 серпня 2022 р.

 

Свято Маковія 

       14 серпня православні християни відзначають Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, яким починається Успенський піст.



        На свято пекли обрядові коржики – шулики – печені коржі, які ламали на дрібні шматочки в макітру і заливали медовою водою та розтертим маком. На Маковія діти ходили від родича до родича, куштуючи шулики.  А ще  Перший Спас має назву – Медовий, бо в цей час саме настає період збору меду з вуликів, які обов’язково треба було  посвятити, щоб наступного року мати більший «врожай». 


      У цей світлий, святковий день бібліотекарі філії №1 КМПБ організували вуличну книжкову виставку «Із води і муки печемо шулики», яка стала для перехожих неочікуваним та приємним сюрпризом.









       На виставці вдало поєдналися історія і сьогодення, давні традиції і сучасні звичаї, чудові пахощі маковійських квітів та, звичайно ж, смачна макова випічка.



       Весело та цікаво провели час біля виставки її учасники. Діти з радістю взяли участь у майстер-класі «Зроби свій «маковійчик», відгадували загадки про квіти, що входять до святкового букета. Адже «маковійчик» - це не просто букет, він є хатнім оберегом, який потрібно зібрати власноруч. У кожному такому букеті обов'язково мають бути присутні великі достиглі голівки маку, городні та лісові квіти, а також зілля: васильки, м'ята, чебрець, любисток, полин, деревій. Свячені трави та квіти клали у купіль дитині, щоб росла здоровою, відваром мастили скроні, щоб не боліла голова.  








        Дорослі учасники брали участь у «Медовій вікторині», грі «Продовж прислів’я про Спас» та залюбки куштували запашний мед із різнотрав’я та макові шулики, власноруч приготовлені бібліотекарями.





        Зі смаком оформлена виставка стала гарною фотозоною для присутніх на заході.




        Вітаємо  всіх з Першим Спасом та святом Маковія! Бажаємо, щоб  ваш дім був повним, як соти, а  життя солодким, як мед,  та освячене Божою Благодаттю, як і Дари в цей день.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар