Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

середу, 12 листопада 2014 р.



Чародій сміху


   13 листопада минає 125 років від дня народження відомого українського гумориста Остапа Вишні. Цій даті присвячена літературна година «І слово його чарівне, і сміх його житиме вічно», яка відбулася в бібліотеці-філії №4.
     Письменник обрав своєю зброєю в боротьбі за людину сміх – то дошкульний, то доброзичливий, то гіркий крізь сльози. Він став родоначальником нового жанру – усмішки.  Сам Остап Вишня замислювався: «Оце я собі думаю: що треба, щоб мати право з людини посміятися, покепкувати?.. І сам відповідав: «Треба – любити людину. Більше ніж самого себе».
   На захід були запрошені учні третього курсу КПЛНП. Разом з ведучою Харченко З.М. згадали про основні віхи життя гумориста, трагічні сторінки в його долі як політичного в’язня в таборах НКВС, лунали уривки спогадів письменника про свою біографію, гуморески та усмішки.  
     На літературній годині присутні переглянули уривки з фільму «Из жития Остапа Вишни», який було знято в 1991 р. на кіностудії ім. О. Довженко. Фільм розказує про історію кохання молодого українського письменника-сатирика Павла Михайловича Губенко і актриси Варвари Олексіївни Маслюченко. У фільм також включені унікальні кадри документальної зйомки прощання киян з письменником. 
    Щоб закріпити знання про видатного письменника, була проведена вікторина.
   Багато міг би нам розповісти великий архів Остапа Вишні, який після його арешту дружина письменника Варвара Олексіївна сховала у своїх харківських родичів, але він загинув у роки окупації. І нарешті — нещаслива доля значної частини доробку великого гумориста: після 1933 року всі його книжки були вилучені з бібліотек, жоден твір не перевидавався протягом 23 років. Тим-то й зумовлена та сумна обставина, що читачі й досі, через багато десятиліть по смерті письменника, не уявляють у повному обсязі творчість видатного майстра.




















Немає коментарів:

Дописати коментар