Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

понеділок, 12 травня 2014 р.




Неперевершений майстер прози


                Ти вчив любить народ, любив голодних, гнаних,
                І словом огненним за них ти воював.
                Ти в творчості своїй подібний океану
                І гаю в бурі час, у клекоті заграв,
                Що грізно так стають на синій Оболоні.
                         Ти рідний нам без меж, між нами, як живий,
                         Ти з нами в час новин, із нами в громі броні
                          І в дзвоні молотів за щастя йдеш у бій.

                                                           В.Сосюра

     13 травня 1849 р. народився наш земляк, видатний український письменник Панас Якович Рудченко, відомий в літературі під псевдонімом Панаса Мирного.
     Його ім’я  яскраво промениться в сузір’ї імен українських письменників другої половини XIX століття. Олесь Гончар писав: «З появою романів і повістей Панаса Мирного в українську художню прозу ринула повінь народного життя з усім розмаїттям людських характерів, із істинністю народного мислення, з незвичайно багатим емоційним світом простих людей».
    Осяяна спалахами огненної музи Т. Г. Шевченка, творчість  Панаса Яковича ознаменувала новий етап у розвитку реалістичної української прози дожовтневої доби. Глибокий знавець тогочасного життя, вдумливий художник-новатор він змалював життя українського народу від часів кріпацтва до бурхливого розвитку капіталізму, збагатив літературу новими жанрами і темами.
   З нагоди 165-річчя від дня народження цього видатного письменника 12 травня в бібліотеці-філії №4 відбулося  чергове засідання молодіжного клубу «Гармонія».
   Під час літературної години «Нетлінних книг рядки» юнаки та дівчата познайомилися з життям та творчістю  Панаса Мирного, пригадали його твори та уривки з них,  переглянули фотографії садиби – музею письменника в Полтаві.
  Зустріч відбулась в невимушеній творчій атмосфері.



Немає коментарів:

Дописати коментар