Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

середу, 10 вересня 2014 р.

Зачарований Україною


     Його стрічка – у списку 12 кращих фільмів всесвітньої історії кіно. Його ювілеї під егідою ЮНЕСКО відзначають у всьому світі.
     І це не голлівудський режисер, а видатний український митець. 120 років тому на світ з’явився поет у кіно, живописець у літературі Олександр Довженко.
     10 вересня 2014 року до бібліотеки-філії № 4 завітали учні ЗОШ № 26 на вечір-портрет «Співець краси, природи і людини, душі людської дивний чарівник», присвячений ювілейні даті з дні народження великого українця.
В українській культурі XX століття навряд чи можна знайти постать величнішу і більш трагічну, ніж Олександр Довженко. В останні роки неодноразово висловлювалися думки про те, що Довженко являв собою найяскравіший зразок долі потужного художнього таланту в країні-в'язниці. Досить складними були стосунки великого митця з офіціозом: з одного боку, його визнавали, відзначали державними нагородами, а з іншого – Довженків образ постав перед його сучасниками і майбутніми шанувальниками його таланту в одіозно заміфологізованому вигляді, далекому від справжнього творчого портрета митця. 
У роки Другої світової Довженко написав свою знамениту "Україну в огні", за яку Сталін довго ламав хребта непокірному митцеві. Бо угледів забагато України у геніальній кіноповісті про боротьбу українців проти фашистів. Україною пронизані всі твори Довженка, який жив і творив у часи жорсткої русифікації українського суспільства. Тому вони актуальні і  тепер, коли наша Україна знову в огні.

Вечір був доповнений переглядом фільму "Обличчя української історії. Олександо Довженко"



Немає коментарів:

Дописати коментар