Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

понеділок, 4 листопада 2019 р.


Доторкнись до «Екологічних казок»



           31 жовтня в бібліотеці-філії № 4 відбулася презентація книги «Екологічні казки» для людей з вадами зору. Автор –  Олена Крижановська, молода українська письменниця, географ, еколог, бард. Займається живописом, театралізованими виставами. Пише вірші і музику під псевдонімом Зелена Криж.
    Народилася і живе в Києві. Працює в НПП «Голосіївський» фахівцем з екологічної освіти.
     Лауреат конкурсу “Коронація слова - 2006” та інших міжнародних і всеукраїнських конкурсів. Нею видано більше 30 книжок та 200 публікацій у періодичних виданнях України, Білорусі, Росії як українською мовою так і англійською, російською, китайською.
        «Екологічні казки» написані шрифтом Брайля для незрячих. «Якщо очі не можуть розповісти мені про людей, події, ідеї та картини, я знайду інший спосіб, як про це довідатись», - писав Луї Брайль, який розробив шрифт для сліпих, завдяки якому писемне слово стало досяжне мільйонам незрячих людей.
        На жаль зараз книги видаються шрифтом Брайля в дуже малій кількості. Тому презентація цього видання – справжня подія в літературному житті нашого міста,  адже такі книги необхідні для розвитку людей з особливими потребами.
     Підготовка та випуск книги «Екологічні казки» реалізовано в рамках культурного проекту «Формування екологічної культури у слабозорих людей» за фінансування Українського культурного фонду.
     На презентацію книги були запрошені головний спеціаліст відділу екологічної освіти виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Лариса Леонідівна Машина та депутат міської ради Тетяна Анатоліївна Сідерка. 
          Члени ГО Кременчуцького об'єднання УТОС, серед яких люди з інвалідністю І та ІІ груп за зором, демонстрували уміння читати книгу шрифтом Брайля, розповіли про те, де вони навчилися цьому та чи важко ним читати, а також про необхідність поповнення бібліотечних фондів виданнями для людей з вадами зору. 
          Присутні у залі побачили книгу шрифтом Брайля вперше та кожний з них зміг в руках потримати «Екологічні казки», доторкнувшись до рельєфних крапок. 


















    На заході були присутні місцеві телекомпанії, бібліотекарі та громада мікрорайону.

       На завершення презентації з невеликою концертною програмою виступив колектив Кременчуцької ТВПО «УТОС» (керівник М.В. Нестеренко) та члени поетичного клубу «Цвіт калини» Алла Лєбєдєва та Юрій Прокопенко, які подарували присутнім багато позитивних емоцій.




Немає коментарів:

Дописати коментар