Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

пʼятницю, 29 травня 2020 р.


Щороку, в останню суботу травня працівники видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відмічають своє професійне свято. Уперше в незалежній Україні цей день відсвяткували в 1999 році.
Книгодрукування є однією з найважливіших сфер науково-технічного прогресу людства. Винайдення книгодрукування стало революційною подією в історії. В епоху цифрових технологій та Інтернету друкована книжка залишається важливим джерелом інформації та незамінним джерелом знань.
Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій 1491 року з'явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України та суміжних країн.
Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров. Вона діяла протягом 1573—1575 рр. А першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (1574), який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.
Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена 1581 р. Острог став також першим в Україні центром видання тогочасної публіцистики, яку пізніші дослідники назвали «полемічною літературою».
У сучасній державі друкарні існують майже в кожному місті.
Український реєстр видавців становить близько 4132 суб`єктів видавничої справи. Рекордним роком для працівників цієї сфери став 2008 рік, коли загальне число виданих книг склало 12 444 екземпляри.
Видавнича справа, друковане слово стали одними з визначальних факторів формування національної свідомості українців. 




Немає коментарів:

Дописати коментар