Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

понеділок, 1 червня 2020 р.



2 червня – День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі.
       Це молоде свято відзначається з 2011 року у 50 країнах світу. За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку захворювань: серцево-судинних, онкологічних, порушення обміну речовин.





       День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі – це спроба змінити укорінений в сучасному суспільстві культ безвідповідального ставлення людини до себе. Зміцнення здоров’я населення, попередження захворювань, збільшення тривалості активного та працездатного віку і заохочення щодо здорового способу життя шляхом об’єднання зусиль усього суспільства, – саме такі завдання стали головним викликом для системи охорони здоров’я в Україні.




       Надмірності у їжі створюють несприятливі умови для роботи практично всіх систем внутрішніх органів та призводять до ожиріння.  При цьому часто розвиваються супутні захворювання – артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, порушуються функції ендокринної системи. Основними причинами ожиріння є висококалорійна їжа, яка переважає добові енергетичні витрати, надмірний вміст жирів у раціоні та низький рівень фізичної активності на фоні генетичної схильності.

        Раціон будь-якої людини має бути обов'язково збалансований по основних елементах: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів, а також задовольняти потреби в речовинах залежно від характеру його діяльності і кількості енергії, що витрачається. Для здорового та збалансованого харчування фахівці рекомендують виключити з меню висококалорійні продукти; овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі; віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам: цільні і неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них; обирайте корисні рослинні олії, такі як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова; пийте достатньо рідини. Будьте активні – активність важлива для контролю ваги.
        Не відкладайте початок "нового життя" на черговий понеділок - зробіть це прямо сьогодні! Адже здорове харчування - це зовсім не так складно, як здається. Додержуйтеся простих принципів, використовуйте правильні, корисні рецепти - і життя заграє новими барвами, а здоров′я не покине вас довгі роки.
        Рекомендовані книги розраховані на широке коло читачів.
Це посібники для самостійної роботи над собою, своєю вагою і своїми харчовими звичками. 
      Читайте та залишайтеся здоровими і привабливими!





Немає коментарів:

Дописати коментар