Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

неділю, 21 травня 2023 р.

 

Українська – мова вільних

    «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця…» – відзначав Панас Мирний. 

    Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто вшановують творців слов’янської абетки братів Кирила і Мефодія.

    Мова, яку запровадили Кирило й Мефодій, стала мовою східнослов'янських народів, отже, й українського. Україна із здобуттям своєї незалежності також вшановує слов'янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності.

    Українська мова є однією з головних слов’янських мов. Крім того, вона належить до найбільш поширених мов на планеті. 

    На абонементі для дорослих філії №1 оформлена книжкова виставка «Українська – мова вільних» до Дня слов’янської писемності і культури та до Десятиліття української мови. 





    Має вона два розділи. У першому розділі  «Творці слов’янської азбуки» представлені книги з історії слов’янської писемності: про братів Кирила та Мефодія. Тут також видання з розвитку письма та книги, які відповідають на запитання: якою була перша українська літературна мова, звідки вона прийшла, які були в ній стилі, про культуру слова, про розвиток письма у різних народів.



    Другий розділ «Серце нації б’ється у слові» присвячений Десятиріччю української мови, яке було проголошене президентом України в 2018 році. Тут користувачі знайдуть літературу з історії української культури та з історії української літературної мови.




    Книжкова виставка дасть змогу глибше вивчити культуру слов’янських народів, яка займає високий щабель в загальнокультурному всесвіті людства.




    Писемність, мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання. Представлені на виставці видання будуть цікавими й корисними для відвідувачів, адже вони знайомлять з історією виникнення письма,  витоками нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов; виховують повагу до історичного минулого, інтерес до вивчення мов і культур.




Немає коментарів:

Дописати коментар