Працюємо в рамках Проекту "Центр спілкування і дозвілля "Позитив". Для вас відкриті: читальний зал, абонемент, юнацький абонемент, пункт вільного доступу до Інтернету.

понеділок, 27 листопада 2023 р.

 Обжинки в бібліотеці

         Нещодавно у філії № 1 КЗК КМПБ відбулося фольклорне театралізоване свято «Обжинки» за мотивами п’єси Лесі Українки «Лісова пісня».

         Драма-феєрія вперше була поставлена 105 років тому, 22 листопада 1918 року, на сцені  Київського драматичного театру. Вже сам жанр передбачає поєднання реального й фантастичного.

        Відтворити класичний сюжет в новому гумористичному забарвленні спробували учасники творчого об’єднання «Оберіг» Спілки літераторів «Славутич». Вони перенесли події з українського Полісся на нашу сонячну та квітучу Полтавщину.

        Тут вдало переплелися реальне і уявне, фантастичне і містичне. Ожили незвичайні міфічні істоти, які охороняють свій невидимий людському оку світ: Мавка (В.Сопільняк), Лісовик, Змія-цариця (О.Самохліб), Водяник (Ю.Прокопенко), Русалки польова (О.Цимбал) та водяна (І.Чаплигіна), У новій інтерпретації п’єси з’явилися й інші персонажі українського фольклору, такі як Повітруля (М.Самохліб), Берегиня (Н.Данько) та Мати-Земля (О.Ліла).

          А яке ж дійство без традиційних головних героїв п’єси?! Романтичний Лукаш (І.Герасименко), сварлива мати Лукашева (Л.Загорулько), поважний дядько Лев (Ю.Ніколаєв), харизматична Килина (І.Залюбовська)… А ще веселі жнеці – О.Пазинич, Л.Ющенко, Л.Супруненко, Т.Вдович. На всіх вистачило ролей! І тут вже кожен з них зробив свій персонаж найколоритнішим та з присмаком сатири і гумору. Хтось вразив глядачів влучним жартівливим поетичним словом, інші – вишуканою акторською грою, а ще – прекрасними танцями та чудовими ліричними піснями.

Вони зуміли так колоритно та барвисто подати кожний літературний образ, що ти ще більше проникаєшся любов’ю до української культури, фольклору, обрядів, звичаїв.

         Театральне дійство поєднало в собі народне мистецтво та літературу.  Учасники заходу були і акторами, і літераторами, і костюмерами.

Почути живе поетичне слово в авторському виконанні прийшло чимало бажаючих. Зустріч із спілчанами вилилась у справжнє свято і залишила у всіх незабутні враження.



















Немає коментарів:

Дописати коментар